6/04/2012

RC recenzia: Císařova hvězda od Hany Whitton


Ako každý iný titul, aj tento má svoj názov z nejakého dôvodu. Po prvé, motto hlavného hrdinu, ak sa tak cisár Rudolf II. dá nazvať, bolo „Nechť září hvězda císařova“. Lenže z príbehu vyplynulo aj ďalšie možné spojenie. Kto, alebo čo je naozaj tou hviezdou? 


Tento celkom útly román českej autorky si dal za cieľ zmapovať neskoršie obdobie vlády už spomínaného cisára. Tým pádom ho pre úplnosť pokojne môžeme označiť za historický. Čo sa týka autenticity, samotná autorka v doslove jasne uvádza, že časť je uspôsobená pre zámery ucelenosti rozprávania, preto je táto autenticita mierne pokrivená. Samozrejme, pokiaľ ide o históriu, značnú časť si treba domýšľať vždy, aj keď sa práve technikou domýšľania stráca nádych reálnosti. Nebudeme si nič nahovárať, často je príbeh zasiahnutý fantáziou lepšou baštou pre čitateľa.

Komu dáte prednosť?
Samotný príbeh začína presne uprostred, ako by povedali priatelia z okruhu drámy „in medias res“, rozhovorom medzi panovníkom Rudolfom II. a jeho dlhoročnou milenkou Katarínou Stradovou. Dve horúce hlavy, ktoré by mohli byť najlepším ťahákom celej knihy. Nuž, nestali sa. Ich večne omieľané dve témy – ich spoločná budúcnosť, jeho dohodnuté manželsto - spravili z môjho záujmu o ich osudy trosku. Čo však ťahalo za motúzy záujmu boli osudy Edwarda Kellyho, známeho alchymistu, a jeho dcéry Westonie, básničkárky. Je to trošku paradox, ale opodstatnený. Westonia a jej nevlastný otec na vás z knihy pokukujú síce nenápadne, ale o to intenzívnejšie, úprimnejšie a cisár si pozornosť doslova uzurpuje. Komu dáte prednosť? Prirodzený výber si našiel cestu aj tu.
S vykresľovaním postáv sa v mnohých prípadoch spisovateľka celkom pohrala, v niektorých ani nie. Pri vyvolených ste vedeli, aké majú oči pri iných, aké majú zvyky, charakter. Prerozdeľovanie dôležitosti v tomto prípade by nemuselo hrať veľkú rolu, keby sme vzápätí neboli atakovaní ich konaním. Vtedy sme často len konštruovali a vychádzali zo stereotypov – tak takto určite bude konať radca cisára, ten bol takmer vždy intrigán a takto zase chladná cisárova matka, ale v prvom rade vždy vladárka s ambíciami.

Čo nás ženie ďalej...
Vráťme sa ale k cisárovi. Jeho črty a nálady boli spomenuté niekoľkokrát, možno až príliš veľakrát. A aj to, že sa rád utiekal od záväzkov a nátlaku ku krásnu. To v tej dobe predstavovalo umenie a pravdaže aj ženy „Rudolf měl rád krásu, a pokud nějakou objevil, musela mu patřit. Musela rozhojnit jeho sbírky, ať už to byla krásná paní, nebo mistrovské umělecké dílo.“ Umelecké dielo prírody, ženu, ale aj už avizovanú skutočnú hviezdu (ako sa ukázalo čitateľovi) na cisárovom nebi zohrávala Kateřina, ktorá „představovala jediný ostrůvek jistoty v tomhle šíleném oceánu evropské politiky.“ Osudová žena, ktorej nikdy nezveril svoje priezvisko, ale ku ktorej sa vracal zas a znovu, nech ho kvárila akákoľvek melancholická nálada. Tá s ním napokon, ako verný druh, ostala po boku až do konca jeho dní.  

S čím sa čitateľ stretne
Kniha disponuje skôr doslovným, ako metaforickým jazykom. Autorka sa neubránila ani klišé výrazom. V každom prípade, štýl písania bol akýsi nie príliš pútavý, bez spádu a gradácie. Keď už sa predsa len k nejakej vyhranenej udalosti schyľovalo, vrchol bol trestuhodne odbitý, a teda nevybičoval čitateľa k vyššiemu záujmu. Ak by som to mohla povedať aj inak, tentoraz úspornosť vyjadrovania výrazne zmatnila iskrivosť rozprávania. Treba však uznať, že dialógy sa poväčšine vydarili, boli účelné, aj keď sa postupom času opakoval ich motív a príbeh vtedy upadal na stupnici svižnosti celkom do červených čísel. Tu by pomohlo vypustenie pár strán, čo by dopomohlo k razantnosti a celkovej stmelenosti celku. Lebo namiesto toho, aby sa text venoval „novým“ veciam, opakuje dookola to isté, čo sa na 167 stranách ešte viac vyníma ako päsť na oku. Spomína tie isté fakty v takmer rovnakých vetách... čiže o inovatívnom jazykovom prejave sa takmer nedá hovoriť.
Nuž, ale ako sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí. Ja vravím, každá kniha si nájde čitateľa, nech je akákoľvek, každá je pre niekoho hviezdou. Áno, nech žiari!

PARAMETRE:
vydavateľ: Euromedia - knižní klub
rok vydania: 2012
počet strán: 167
žáner: historická freska...
PC cena: 9,05 €


Za recenzný výtlačok vďačím vydavateľstvu Euromedia. 

Ďalšie tituly Hany Whitton: 

  1. Anna Česká
  2. Královnin nápadník
  3. Eliška Přemyslovna
  4. Zimní královna
  5. Levandulová princezna
  6. Hrdost do vínku
  7. Sedmý hřích se trestá smrtí
  8. Anna Falcká
  9. Dáma v modrém hedvábí
  10. Konec záletné lady
  11. Krásna Anna
  12. S vrahem za zády

...


Žiadne komentáre: