1/06/2013

RC review_Friis Agnete/Kaaberbøl Lene: Chlapec v kufri

„Pozrela na kufor. Bol obyčajný. Normálny. Vďaka praskline v koži sa mu ľahšie dýchalo, ale ťažko povedať, či to bola náhoda, alebo mu chcel niekto zaistiť prívod vzduchu. Ale človek nestrká malé deti do kufra, ak mu ide o ich dobro.“ 

VYCHÁDZA UŽ 15. 1.!!


Ako naznačuje anotácia (ktorá je teraz viac ako verná obsahu), pôjde o celkom nevšedný príbeh. Teda, ja málokedy počujem o  podobných príhodách v knižnom podaní. Preto som sa doň viac ako rada ponorila. A nakoniec nepustila, kým som nie príliš dychtivo skončila, aj keď nejeden kameň prišiel do cesty...


Friis Agnete/Kaaberbøl Lene: Chlapec v kufri
originál: Drengen i kufferten (2008, Peopel´s Press/Phabel)
séria: Nina Borg #1
vydavateľstvo: Ikar
žáner: krimi/detektívka
preklad: Peter Kerlík
počet strán: 248
Kde kúpiť: TU


Oficiálna anotácia: Nestáva sa každý deň, aby niekto na hlavnej železničnej stanici v Kodani vybral z úschovne ťažký kufor a našiel v ňom asi trojročné dieťa, chlapčeka v bezvedomí, ale inak krásneho, zdravého, po akom túži vari každý bezdetný manželský pár. Práve toto sa prihodilo Nine Borgovej, matke dvoch detí a zanietenej dobrovoľníčke Červeného kríža. Chlapček pochádza z Litvy. Jeho osud nie je Nine ľahostajný, a tak sa pustí do pátrania na vlastnú päsť. Do prípadu sú zapletení majetní dánski rodičia, ktorí potrebujú nové obličky pre svoje choré dieťa, dvojica Jučas a Barbora, ktorá sa živí pokútnym obchodom s bezpečnostnými systémami, všemocná hlava kodanskej mafie Bukowski, kamarátka Karin, ktorá príde o život... Nina a napokon aj polícia stoja pred neľahkou úlohou. Podarí sa vrátiť dieťa jeho matke Sigite a prekaziť obchodovanie s ľudským tovarom? (zdroj: bux.sk)

V prvopočiatkoch, stránka po stránke,  nezdalo sa, že pôjde o niečo, čo by sa nedalo odložiť a dlho nechytiť. Možno to tak neplatí pre všetkých, ale ak sa na prvých šiestich stranách objaví tona mien, vnútorné monológy, ktorých význam zatiaľ uniká kamsi do stratena, nuž, čítanie nie je až taký pôžitok. Lenže potom prišiel zlom. Na scéne sa objavil kufrík, či skôr kufrisko s veľmi zaujímavým nákladom – trojročným dieťaťom. A zarovno s ním neuveriteľne naštvaný rambo, ktorý nedostal zaplatené... Odvtedy sa kolotoč nezastavil, k prospechu veci.

Nie príliš šťastný príbeh sa odohráva v augustových horúčavách mierne na severe, primárne v Dánsku. Hlavnou postavou je Nina, ktorá sa v tomto prípade pozná s (ne)vhodnými ľuďmi a práve preto sa do jej rúk dostane malý chlapec. Štastlivec! Ocitol sa v opatere členky červeného kríža a tá je odhodlaná aj bez nejakej pridruženej pomoci navrátiť ho do správnych rúk, veď je nejaká tá spasiteľka, bez irónie. Ale zdá sa, že všetko hrá proti nej, prekážky sa kopia a prvou z nich je dorozumievanie sa s chlapcom. Pretože ten jej nerozumie ani pol slova, Litva je predsa len od ruky.

Ďalšími kľúčovými postavami sú Jan, bohatý majiteľ firmy, ktorý je nešťastný a nanešťastie veľmi bohatý, čo je nebezpečná kombinácia. Nebezpečným sa tiež ukazuje byť Jučas, ktorého zúrivosť je korením celej knihy. Chlapík, čo rád vykonáva špinavú prácu pre iných len kvôli tomu, aby sa neskôr mohol mať dobre, niekde ďaleko so svojou Barbarou. Aká irónia. Nielen to, že chce zlo dobrom nahradiť, ale aj to, že spočiatku by ho človek mohol aj nesprávne odhadnúť. Ešte však niekto chýba. Tragická postava matky s pohnutou, ale stále nedoriešenou minulosťou, ktorej syn sa kamsi vyparil a nikto jej neverí, že by mohlo ísť o únos. Tu sa do hry vmiešava jej inteligencia a neskonalé odhodlanie neprísť o jediné dobro v jej živote. Okrem nich sa na pľaci objavujú aj epizodické postavy, ktoré v tých správnych chvíľach dostanú svoje funkčné miesto. Dovolím si tvrdiť, že všetky do jednej sú  uveriteľné aj s ich psychologickým rámcom, a preto je omnoho zaujímavejšie, že kniha rozoznáva viacero rozprávačov – od Niny, cez Jana až po Jučasa. 



„Chcel len svoje peniaze a zmiznúť odtiaľ, preč z tejto príšerne drahej krajiny, kde sú aj ryby tučné.“



Keď už sa zdá, že nič nemôže prekvapiť, prišli zvraty. Celý čas je niečo predpokladané a ono to ostalo vyvrátené ako strom na ceste – doslova. Potom prišli na rad vysvetlenia, ktoré sympaticky prichádzali postupne a nie v jeden (očakávaný) „vymlátený“ moment úplne na konci, ale tým sa nedá povedať, že zakončenie spasiteľského ťaženia bolo neduživé, ako ochladená polievka. Preto treba zdôrazniť, že napätie dávkovali v dostatočne grádovanom slede, a to celkom realisticky, aj v ostatku knihy.

Nakoniec aj náznaky, ktoré sme postretli v priebehu deja a ktoré vyzerali nepodstatne, zapadnú do seba s prekvapivým zacvaknutím a vtedy vieme, že naozaj všetky nuansy mali svoje opodstatnenie. Aj keď sa nám to môže zdať neuveriteľne komplikované, treba zapnúť všetky tykadlá. Je tiež zaujímavé, že hoci je rozohraných toľko liniek, nakoniec sú všetky pekne uzavreté, až na jednu...

Niektoré časti textu sú drsné, sarkastické, zatiaľ čo tie ostatné sú jemné, metaforické a precítenejšie (tu ukazuje dvojautorstvo svoju tvár). Dokonca nám spisovateľky ponúkajú retrospektívu, akoby toho nebolo málo. Mohlo by to preto vyzerať rozbito a nekompaktne, ale opak je pravdou. Tieto parametre sa krásne dopĺňajú a vytvárajú defilé triezvych trpko-sladkých osudov až je človeku smutno, že slová došli.

Ale netreba byť zronený, podobných dobrodružstiev si ešte čitateľ užije, keďže Nina ešte neskončila a stretneme sa s ňou aj v ďalších dieloch série. Lebo jednotku si jednoducho nemôžete nechať ujsť.



„Chvíľu ostal nehybne sedieť s rukami na volante. Aký to má zmysel, pomyslel si. Aký to má zmysel – ujsť od Klimku a jeho sveta, kde strach je len obuškom, ktorým ľudí donútite, aby boli povoľní. Aký má zmysel snívať o Krakov a dome s trávnikom, na ktorom sa Barbara opaľuje na prešívanej deke, keď všetko toto musíš vláčiť so sebou.“


Za recenzný  výtlačok ďakujem vydavateľstvu IKAR.Práve na tomto odkaze si môžete kúpiť knihu už v predpredaji. 

Foto:  bux.sk a goodreads.com

Žiadne komentáre: