1/04/2013

Január_antikvariátny prírastok_S-HBooks1

Ďalšia novinka na mojom blogu... Antikvariátny prírastok (nájdete v kolónke Rubriky). Každému teda musí byť jasné, že ide o knihy, ktoré som si akosi kúpila v antikvariátnych priestoroch, keďže ani tie mi nie sú cudzie. Môj prvý tohtoročný úlovok sa vydaril znamenite. 
     Konečne sa do mojich ´pazúrov´ dostal King a jeho Mŕtva zóna. Špeciálne som na neho zvedavá, keďže slávi toľké úspechy a mnohí na neho nedajú dopustiť. Dúfam, že táto kniha je jedna z tých vydarených. Potom, keďže som vikingofil, som musela uchytiť Zrzavého Orma od Švéda F. G. Bengtssona; už samo za seba hovorí, že som vikingský nadšenec, a teda som náchylná na akúkoľvek literatúru o tejto zlovestnej cháske... Ďalej sa mi pošťastilo ukoristiť Obchodníka se smrtí, ktorého "spískal" Donald McCormick, ale nie je to ten istý Obchodník so smrťou, ktorý brázdil kiná s Cageom v hlavnej úlohe. Neodolala som tiež známemu meno, akým je Karel Čapek. Rady mojich knižiek rozšíril titulom Ratolest a vavřín. A napokon, po značnom vplyve knihy Sám vojak v poli, som zhrabla niečo od Svetlany Alexijevičovej. Konkrétne Vojna nemá ženskú tvár. Dokopy päť skvelých a mnohovrstvových knižiek. Konštatujem: dobrý lov! 






Viac foto a info o knihách:

Román švédského humoristy z období vikingských výprav z doby, kdy do severských zemí zvolna začínalo v 10. století pronikat křesťanství. 


Autor barvitě kreslí podnikavého vikingského náčelníka a jeho druhy, přímočaře líčí jejich dobrodružství a s notnou dávkou humoru zbavuje toto období nánosu mýtů. Za fasádou vznešenosti a hrdinství odkrývá středověké barbarství, lupičství a pirátství, povýšené na státní princip a morální zásadu. Drsní hrdinové jsou v autorově podání lidmi se všemi lidskými radostmi a starostmi, s dobrými i špatnými vlastnostmi.(zdroj: databazeknih.cz)


Příběh románu se odvíjí na pozadí skutečných historických událostí ve Spojených státech v sedmdesátých letech a od jeho běžné hororové tvorby se poněkud odlišuje. Obsahuje méně nadpřirozena a šokující brutality, a o to víc se soustředí na psychologickou stránku. Hlavní hrdina, John Smith, se jako malé dítě při bruslení ošklivě praštil do hlavy. Na záblesk jasnovidectví, který se u něj v té chvíli projevil, sice zapomene, ale tato schopnost se znovu přihlásí o mnoho let později. Na pouti, kde je se svou dívkou Sárou, nejprve zázračně vyhrává v kole štěstí, ale vzápětí ho strašlivá autonehoda uvrhne na pět let do kómatu. Když se z něj probudí, probouzí se spolu s ním i jeho jasnovidecká schopnost.

John nedokáže svůj dar nijak ovládat, netuší, kdy znovu z pouhého dotyku něčí ruky dokáže odhalit minulost i budoucnost. Pro okolí se ovšem stává monstrem, příšerou vhodnou tak pro bulvární plátky, od které je lepší se držet dál.

Když si jednoho dne náhodou potřese rukou s vlivným politikem, spatří budoucnost celé Ameriky, která je temná, velmi temná…, a John je postaven před nelehké rozhodnutí, co má s touto svou znalostí udělat. Román Mrtvá zóna považují Kingovi fanoušci za absolutní špičku v jeho tvorbě. (zdroj: databazeknih.cz)


Autor publikace, redaktor londýnského listu Sunday Times, prohlédl všechny ročníky 25 nejvýznamnějších evropských listů z přelomu 19. a 20. století, nahlédl do tajných fasciklů zbrojařských firem a pečlivě prostudoval příslušné diplomatické spisy. Tato rozsáhlá heuristika, hraničící místy s kriminalistickým pátráním, předcházela vypsání životního osudu sira Basila Zaharoffa, velké osobnosti zbrojařského a politického světa z konce 19. a prvních tří desetiletí 20. století. Za romanticky líčenou postavou moderního upíra, suverénně zasahujícího do osudových otázek světových dějin, se totiž skrývá významná kapitola z historie nejen zbrojního průmyslu, ale kapitalismu vůbec.

McCormickova kniha má všechny předpoklady k tomu, aby upoutala pozornost čtenářů starší i mladší generace. Vzrušující osudy sira Basila Zaharoffa jsou poutavým a napínavým čtením a v mnoha ohledech i cenným poučením. (zdroj: -//-)



Lidské podobizny básniků, výtvarníků, hudebníků, herců, vědců, politiků a vůbec všetch lidí, kteří Karla Čapka novináře zaujali, byly vytěženy z více než dvacetileté jeho praxe redaktora Lidových novin. Svůj zájem soustředil na všechny jubilejní články a  glosy, nekrology a záznamy o setkáních skutečných či imaginárních a jako všemu, dal i těmto medailónkům svůj charakteristický ráz: především je to silný přízvuk osobní zaujatosti, jež všechny Čapkovy řádky vždy doprovází. Stanovit osobité rysy a lidský typ umělce a dobrat se k poznání lidí jako skutečných osobností - to bylo Čapkovým cílem při psaní těchto drobných novinářských podobizen. (zdroj: kniha)


Autorka niekoľko rokov putovala s magnetofónom a zápisníkom po Sovietskom zväze a zaznamenávala výpovede žien o vojne. Výpovede a spomienky žien, ktoré sa ocitli uprostred zápasu sovietskeho ľudu s nepriateľom. Oživila a sprístupnila príbehy, ktoré krvavo poznamenali tisíce a tisíce duší, na celý život poznačili osemnásť-dvadsaťročné dievčatá, zanechali zmeny v ich psychike, obrali ich o najväčšie šťastie – materstvo. Svetlane Alexijevičovej však nešlo len o „efektné a dobrodružné“ osudy, teda o osudy žien, ktoré prežili mimoriadne zážitky ako letkyne, tankistky, prieskumníčky či ostreľovačky, aj keď neobišla ani tieto veteránky vojny, ale usilovala sa podať a priblížiť aj životné cesty žien v tylových oddieloch, ošetrovateliek, lekárok, kuchárok či práčok, ktoré napriek tomu, že ich nezdobia pásiky vyznamenaní, tvorili neodmysliteľnú súčasť armády. Toto defilé osudov „obyčajných“ sovietskych dievčat a žien, vytrhnutých zo školských lavíc alebo z rodinného kruhu, čo si zo dňa na deň museli privyknúť na ťažké vojnové podmienky a prispieť svojou hrivnou k veľkému zápasu frontu alebo podzemnému odboju, sa nedá čítať bez dojatia a bez úcty k tým krehkým bytostiam, prekypujúcim láskou a milosrdenstvom. (zdroj: kniha)



Foto: Lena Donan/autor

2 komentáre:

Simone Sipriano povedal(a)...

O žiadnej z týchto kníh som nepočula, ale možno by sa mi páčili. :)

Unknown povedal(a)...

Ja si myslím, že potenciál na to majú :) Niektoré určite.