3/17/2013

RC_Otfried Preussler: Čarodejův učeň_audio


Pomocou auditívnosti sa nedostávajú do uší len prehovory rodičov, prednášky učiteľov, švitorenie kamarátov, rádiové prenosy a či náhodné, ale hlavne zblúdilé, rozhovory okoloidúcich. Čoraz častejšie sa v zornom poli našinca objavujú aj knihy, ktoré netreba čítať, lež počúvať. Takouto je aj nahrávka knihy Otfrieda Preusslera, v ktorej sa k nám prihovára hlas, sprostredkujúci lužickosrbské patálie.  

Autor: Otfried Preussler
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Tympanium
Interpret: Lukáš Hlavica
Dĺžka: 6:22 h.
Kde kúpiť: TU


anotácia: Kouzelný příběh o Krabatovi, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Je to příběh o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby či radosti. V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku.
*****

Mladík, ktorý upúta svojím nie veľmi závideniahodným postavením v spoločnosti. Krabat, ktorý s dvoma priateľmi pokúša osud žobravým spôsobom života. Sirota, ktorej viac vyhovovala sloboda, ako tuhé opraty miestneho farára. Žobravé vyčíňanie jeho družiny, dovtedy tolerované, hoci zakázané, však preruší čudný, zvolávajúci sen „Krabate, Krabate, Krabate“. Akýsi nepokoj v jeho mladej dušičke ho prinúti zanechať kamarátov a vybrať sa tam, kde ho snenie lákalo – k Mlynu na blatách.
Mohlo by sa zdať, že chlapcovi sa pošťastilo ako nikdy. Veď čo už je horšie ako žobranie? Ani lopota mlynského učňa pri hocijako prísnom majstrovi nie a medzi jedenástimi rovesníkmi je sveta žiť, do istého času. Z múčneho učňa sa stáva žiak mágie na mieste, kde sa každý rok stretávajú so smrťou. Veľmi záhadnou.

V kolektíve sa objavuje pár silných individualít, ktoré sa stali silným ťažiskom pri formovaní ďalšieho konania samotného Krabata, ako aj knihy. Dokonca je ich viac, od hlúpeho Juru „hlúposť a šťastie chodia ruka v ruke“, donášača Lišku, múdreho Tondu až po hlavnú postavu, prechádzajúcu rôznymi peripetiami, čo dokážu pozmeniť a zoceliť. Z mladého chlapca sa totiž stane muž, vyzývajúci protivníka – Majstra. V tomto boji dobrého so zlým sa celkom prirodzene tou najmocnejšou čarodejnicou stane láska.

Nahrávka, a teda aj kniha, je písaná vcelku jednoducho, určená skôr mladším poslucháčom, „mladých dospelých“ nevynímajúc. Napriek nenáročnosti textu, stretneme sa s dostatočným množstvom slovných šperkov i háčikov, ktoré spríjemňujú počuté (byť žltým od zlosti sa  nepodarí len tak hocikomu). Takisto možno vidieť a počuť množstvo symbolov, ktoré idú ruka v ruke s magickosťou a kto má s podobnou tematikou skúsenosti, ten ich vybadá nebývalé množstvo. Čo už nemusí byť takým ťahákom je cyklickosť. Je zrejmá jej zámernosť, ale aj tá sa dala prekabátiť onakvejším spôsobom, ako neustálym opisom takmer tých istých situácií. Ďalším kameňom na ceste pre poslucháča môže byť aj predvídateľnosť a miestami málo originálnosti.

„...začul som, ako jeden počul trávu rásť. Vysvitlo, že to bola len slama, čo mu v hlave šušťala...“

Kto sa (ne)potýka s načítanými knihami, dokáže si predstaviť, že je dosť veľký rozdiel medzi čítaním a počúvaním. Samozrejme, že záleží aj na umnosti rozprávača či miere dramatizácie. V tomto prípade sa neradno sťažovať ani omylom, pretože Lukáš Hlavica disponuje presne takým typom hlasu, ktorý sa len ťažko zunuje. Zvládol prakticky všetko. Vehementnú konverzáciu, nie príliš dlhé pasáže monológov či vypointovanú gradáciu. Čas od času dokázal navnadiť pocity, ktoré prilákali zimomriavky. Nešlo však len o statickú hlasovú nahrávku, občas je dotvorená zvukovými kulisami a aranžmánmi, umne dokresľujúcimi atmosféru. V konečnom dôsledku, ak si človek dokáže rozumne dávkovať príjem nahrávok, nemôže sa stretnúť s nejakými problémami vo vnímaní. Tým naznačujeme, že aj na takéto čítanie treba gro sústredenia. Treba však rátať aj s detailmi, ktoré sa po ceste akosi vyparia, či sa zdajú byť menej dôležité v danom okamihu.


Nakoniec možno povedať, že hoci ide o dosiaľ nie úplne prevládajúci spôsob prijímania kníh, táto Preusslerovka bola ako stvorená pre podobný účel. Určite dopomohla aj štylistická jednoduchosť, ktorá ako celok pôsobí príjemne a určite z nej  nehrozia vedľajšie účinky. Tak, do počúvania! 




Veľmi krásne ďakujem audiolibrixu za rozšírenie obzorov, a teda za recenznú kópiu audioknihy.

Foto: audiolibrix.com 

Žiadne komentáre: