5/02/2013

RC_Col Buchanan: Farlander


Na Slovensku je pravdepodobne taký známy, ako napríklad Vasilková v Írsku. Nič to však nemení na veci, že Buchananova kniha sa rôznymi cestami dostala aj ku nám, i keď zatiaľ v nepreloženej, anglickej verzii. V tomto debutovom diele rozpovedal príbeh mladíka, v ktorom zúročil aj svoje neľahké životné cesty neustáleho hľadača s hlavou v oblakoch. 

Anotácia: The Heart of the World is a land in strife. For fifty years the Holy Empire of Mann, an empire and religion born from a nihilistic urban cult, has been conquering nation after nation. Their leader, Holy Matriarch Sasheen, ruthlessly maintains control through her Diplomats, priests trained as subtle predators.

Ash is a member of an elite group of assassins, the Roshun, who offer protection through the threat of vendetta. Forced by his ailing health to take on an apprentice, he chooses Nico, a young man living in the besieged city of Bar-Khos. At the time, Nico is hungry, desperate, and alone in a city that finds itself teetering on the brink.

When the Holy Matriarch’s son deliberately murders a woman under the protection of the Roshun; he forces the sect to seek his life in retribution. As Ash and his young apprentice set out to fulfill the Roshun orders, their journey takes them into the heart of the conflict between the Empire and the Free Ports…into bloodshed and death.(goodreads.com)


*****


Napriek tomu, že v istom bode sa naozaj do spisovateľovej priazne dostane mladík, ešte predtým sa celkom efektným spôsobom stretneme s majstrom Ashom. Mužom, členom rádu Róshun a Farlanderom zároveň, ktorý je trénovaný likvidovať ľudí za účelom spravodlivej „Vendetty“, odvety. Práve z jeho úst zaznela pamätná veta, že „zaužívané postupy si vyžadujú nezaužívaný odpor“. Hoci mu staroba klope na dvere, ešte nikdy nemal učňa a keby bolo po jeho, ani by nemal. Ale čas očividne dozrel a dobrí nasledovníci len tak z neba nepadajú. Hoci, treba uznať, že Nico nevyzerá ktovieako. Tulák bez strechy nad hlavou v ešte biednejšom meste. Skúšky života ho však predurčili nestáť v kúte, potreboval len ukázať smer.

„Mornings were always a sombre, unwanted affair, and he did not like to face them.“

Ak nechcel Nico čeliť väzeniu, musel sa poddať vôli rádu. Peripetie a množstvo driny boli na dennom poriadku, zvlášť, keď si ho na paškál vzal zarytý sok Asha, neustále podnecujúci konflikty. Úžasný priestor pre osobný rozvoj. Ale v každom zmätku sa nachádza aspoň kus dobra a na Nica sa toto dobro usmialo – priateľstvom. Keď sa zdalo, že sa všetko utrasie, prišla na rad Vendetta, najťažšia zo všetkých. Boj proti impériu.

Príbeh sa odohráva vo svete podobnom tomu nášmu. Či už ekonomickou situáciou, hoci hyperbolicky, alebo mentalitou. Ľudia žijú v dobe neľahkej, chudobnej, konfliktami zbesnenej, nábožensky netolerantnej. V časoch, keď prevažuje potreba nad morálkou, keď aj úsmev stál mnoho. Prím hrala ríša Mannianov, ktorí si uzurpovali právo dobývať a vládnuť. A stačilo im na to ponúknuť ľuďom iba povestné: chlieb a hry.

„The Holy Order of Mann had not always been so holy. Once, it had been nothing more than a dark urban cult, a rumour whispered by mothers to frighten their children into obedience.“

Kniha sa nezaprie. Obsahuje mnoho prvkov fantasy, dokonca aj steampunku. Šable, meče, kuše, pištole, obranné valy či vzducholode. Napriek tomu sú to „len“ kulisy k niečomu omnoho výživnejšiemu, k myšlienkam, zasahujúcim myseľ. Nájdeme tu metaforu na metafore, symboly, pulzujúce napätie a na svoje si prídu aj vyznávači naturalistických opisov plnokrvných bojov, ktoré sa dajú označiť (aj keď to znie čudne) za premýšľavé a občas márnivé. Sem-tam dojem pošliape stereotyp žánru, ale nijak zvlášť tragicky. Čo bolo a stále je sympatické, hrdinovia neboli neporaziteľní. Bývali otlčení, krvácali a umierali. Mali pochybnosti, strácali vieru a nádej, ale...

Text je (väčšinou) písaný prostredníctvom er-rozprávania, a preto čitateľovi neuniká širšia perspektíva, ktorá sa tu núka plnými priehrštiami. Ponúka pohľad na boj proti nepriazni, na nadľudské úsilie niečo dokázať, na boj za slobodu a vymanenie sa spod jarma nespravodlivosti a rozpráva aj o tom, ako ľahostajnosť  ľudí „zabíja“. Skrátka a dobre, žijú tu hodnoty, núkajú sa a prichádzajú na oči práve toľko, aby boli akceptovateľné ako neklišé. Dokonca prichádza čas sa opäť zamýšľať nad významom moci v živote jednotlivca a masy.

„Revenge, my boy... revenge is a cycle that has no end. It´s beginning is violence and it´s offspring is violence. In between, there is nothing but pain.“

Príbeh síce potrebuje trošku viac sústredenia, dobrú pamäť na mená, ale bola by škoda, ak by slovenskému publiku unikla len kvôli tomu, že nie je po slovensky (týmto padla výzva pre všetky slovenské vydavateľstvá). Na to disponuje príliš mnohými kladmi a canavanovským potenciálom. 


Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu Eurobooks.


Foto: goodreads.com, LenaDonan

Žiadne komentáre: